De hospiteeravond (2015)
131
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-131,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

De hospiteeravond (2015)

Voor De Dakhaas

 

Utregs tijdschrift De Dakhaas woont een serie hospiteeravonden bij.
Deze keer: op de cola bij Polina

 

Polina kampt met een hospiteertrauma sinds haar zelfgemaakte sushi op een krukje in de hal werd weggemoffeld en ze alleen kennismaakte met mensen die ook niet in het betreffende huis woonden. Na vijftien avonden op haar teller is ze nu eindelijk zelf jurylid. Het plan de campagne:  ieder half uur volgt er wisseling van de wacht en ploft een nieuwe kandidaat op de grote zwarte bank. ‘We willen geen kringgesprekken waarin iedereen schreeuwt dat hij vrijwilligerswerk heeft gedaan.’
Eerste kanshebber is de 19-jarige Amir. Of hij chips wil? ‘Ja hoor meid, doe maar in een schaal’, tipt hij huisbewoner Steven. Amir is drag queen, wordt schoonheidsspecialist en heeft zijn vorige hospiteerdag verknald door iets te veel te drinken. Zoë wil graag weten hoe zijn vakantie eruitzag deze zomer. De voormalig rechtenstudent heeft veel gereisd. Zo is hij bijvoorbeeld naar Helmond geweest. Via vragen over favoriete films – ‘The Shining’, maar dat zegt Polina niets, ‘Ik ken alleen Shin Chan’- komt het gesprek al snel uit op de liefde. Daar gelooft Amir helaas niet meer in. Het draait alleen maar om uiterlijk in de scene, verzucht hij. Na een bezoekje aan wat misschien wel zijn toekomstige kamer wordt (‘Nice. Coolio’) en precies nul vragen van zijn kant aan wat misschien wel zijn toekomstige huisgenoten worden, gaat de jongen er weer vandoor.
Naomi uit Harderwijk neemt zijn plekje over. De half-Indische produceert muziek, weten de goed voorbereide huisbewoners. ‘Ik probeer het, ja.’ Techno, techhouse en -in een wilde bui- hiphop. Ze heeft eigen apparatuur en dat maakt indruk.  ‘Wil je eigenlijk ook iets te drinken?’, biedt Zoë vijf minuten voor tijd aan. Polina kijkt met een schuin oog naar Steven. ‘Misschien kan ze nog even blijven? Anders moet ze adten.’ Het mag.
Derde deelnemer wordt belichaamd door Obi uit Den Bosch. Geen moeder met een obsessie voor Star Wars; de naam dankt hij aan de bijbel. Obi heeft een fles frisdrank meegebracht, die hij halverwege de praatsessie krijgt aangeboden. ‘Cola?’ ‘Ja lekker.’ De Brabander met Congolese wortelen is vaak verhuisd en heeft ‘veel gezien’. En daar rapt hij over. Verder heeft hij negen jaar lang met tegenzin gevoetbald en is hij na één rijles gestopt. Het was het engste wat hij ooit meemaakte. Polina informeert tot slot, zoals ze ook deed bij Amir en Naomi, of hij schoon is. In haar vorige huis vond ze ooit een condoom in de vaatwasser, vandaar. Ze hoeft zich geen zorgen te maken. Obi is schoon.

Foto

Marieke Verhoeven

Categorie
artikel